Draghi-rapport over "de toekomst van het Europese concurrentievermogen": weg met de CSRD?

Draghi-rapport over "de toekomst van het Europese concurrentievermogen": weg met de CSRD?

Gegevens

Nummer
2024/105
Publicatiedatum
16 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Op 9 september presenteerde de voormalige president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi - "een van de grote economische geesten van Europa" - een rapport aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, over "de toekomst van het Europese concurrentievermogen".

Het tweede deel van dit rapport, dat het bestaande horizontale Europese beleid evalueert, bevat een deel dat gewijd is aan de vereenvoudiging van regels. En het bespreekt de grote administratieve last die het duurzaamheidsverslag en de zorgplicht voor bedrijven met zich meebrengen.

"Het duurzaamheidsverslag van de EU en het zorgplichtkader vormen een belangrijke bron van regelgevingslast, versterkt door een gebrek aan benchmarks om de toepassing van complexe regels te vergemakkelijken en de interactie tussen verschillende stukken wetgeving te verduidelijken. Het doel van dit kader is om de regels voor de milieu- en sociale informatie die bedrijven openbaar moeten maken aan te scherpen".

"Dit brengt voor bedrijven in de EU21 een materialiteit aan nalevingskosten met zich mee, variërend van 150 000 euro voor niet-beursgenoteerde bedrijven tot 1 miljoen euro voor beursgenoteerde bedrijven. Bovendien bestaat er in de hele waardeketen het risico van 'over-naleving' (bijvoorbeeld 'overrapportering')", vervolgt het rapport.

"Andere wijzigingen in dit kader, waaronder de sectorale rapportagenormen die door de CSRD worden vereist, zouden tot nalevingskosten kunnen leiden", gaat het rapport verder.

Waar wordt dit verslag voor gebruikt? Antwoord over een paar maanden: "De conclusies van het verslag zullen bijdragen aan de werkzaamheden van de Commissie aan een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen in Europa. En in het bijzonder aan de ontwikkeling van het nieuwe pact voor schone industrieën voor concurrerende industrieën en kwaliteitsbanen, dat binnen de eerste 100 dagen van het nieuwe mandaat van de Commissie zal worden gepresenteerd", aldus de Europese Commissie.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.