De Noordse landen presteren goed op het gebied van luchtkwaliteit

De Noordse landen presteren goed op het gebied van luchtkwaliteit

Gegevens

Nummer
2024/107
Publicatiedatum
16 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Het Europees Milieuagentschap (EMA) heeft de bijgewerkte versie van zijn visualisatie-instrument van de luchtkwaliteit in Europese steden gepubliceerd. 375 steden zijn gerangschikt op basis van hun gemiddelde concentratie van fijne deeltjes PM2,5 in 2022 en 2023.

Volgens het EMA zijn de steden met de schoonste lucht Uppsala (3,5 µg/m³) en Umea (3,6 µg/m³) in Zweden en Faro (3,6 µg/m³) in Portugal. De slechtste luchtkwaliteit werd geregistreerd in Slavonski Brod in Kroatië (26,5 µg/m³). Slechts 13 steden in Europa hebben een gemiddelde concentratie van fijne deeltjes die voldoet aan de richtlijnen van de WHO (5 µg/m³). In Frankrijk voldoet geen van de steden waar metingen zijn uitgevoerd aan deze drempelwaarde. Hun concentraties van fijne deeltjes liggen tussen 5 en 15 µg/m³.

Over het algemeen hebben steden in de Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland, Estland) en West-Europa (Frankrijk, Ierland, Spanje, Nederland, België, Denemarken, Duitsland, enz.) een betere luchtkwaliteit dan steden in Oost-Europa (Italië, Polen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Kroatië, Bulgarije, Griekenland, enz.)

Om de situatie die het instrument laat zien te verbeteren en tegen 2030 de Europese doelstelling te halen om het aantal vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van fijne deeltjes met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van de niveaus van 2005, zal de richtlijn betreffende de luchtkwaliteit worden herzien om de luchtkwaliteitsnormen van de Europese Unie dichter bij de richtlijnen van de WHO te brengen.

Het EMA zal in de nabije toekomst ook een analyse publiceren van de effecten van luchtverontreiniging op ecosystemen en de menselijke gezondheid.

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.