Onderzoek toont aan dat klimaatverandering organische koolstof in droge gebieden vermindert

Onderzoek toont aan dat klimaatverandering organische koolstof in droge gebieden vermindert

Gegevens

Nummer
2024/108
Publicatiedatum
16 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Nieuws

Een internationale studie, geleid door het CSIC Instituut voor Landbouwwetenschappen (ICA), onthult een zorgwekkende versnelling in het verlies van organische koolstof in de bodems van dorre ecosystemen. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan stijgende temperaturen en afnemende neerslag, veroorzaakt door klimaatverandering.

De publicatie van deze bevindingen in 'Nature Climate Change' waarschuwt voor mogelijke gevolgen van de opwarming van de aarde en toenemende droogte. Deze klimaatveranderingen zouden op wereldwijde schaal een onverwacht verlies kunnen veroorzaken van koolstof die is opgeslagen in dorre bodems, wat zou leiden tot een hogere CO2-uitstoot in de atmosfeer.

César Plaza, onderzoeker en directeur van ICA CSIC en co-auteur van het onderzoek, waarschuwt dat de beschermende capaciteit van bodemmineralen om de opgeslagen koolstof in deze regio's te behouden, onvoldoende zou kunnen zijn in het licht van de huidige opwarming van de aarde. Deze situatie zou kunnen leiden tot een toename van de CO2-uitstoot in de atmosfeer en het verlies van essentiële ecosysteemdiensten die afhankelijk zijn van organische koolstof.

Er werd verwacht dat bodemmineralen, die voornamelijk koolstof bevatten in droge gebieden, zouden functioneren als een beschermend schild voor deze koolstof. De resultaten van het onderzoek stellen deze aanname echter ter discussie en laten zien dat zelfs mineralen de koolstof in deze gebieden niet kunnen behouden.

Tot nu toe is de reactie van mineraal-gebonden organische koolstof op klimaatverandering in droge gebieden niet beoordeeld, ondanks het belang ervan voor koolstofopslag op de lange termijn, zegt Eduardo Moreno-Jiménez, professor aan de Autonome Universiteit van Madrid en co-auteur van het onderzoek.

Fernando T. Maestre, professor aan de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië, merkte op dat het onderzoek organische koolstoffracties in bodemmonsters van droge ecosystemen op een gestandaardiseerde manier bestudeerde, van alle continenten behalve Antarctica.

Het team van onderzoekers dat betrokken is bij dit onderzoek is afkomstig van zes CSIC-centra, waaronder het Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen en Agrobiologie van Sevilla (IRNAS), het Experimenteel Station van Aride Zones (EEZA), het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen (MNCN), de Biologische Missie van Galicië (MBG) en het Pyrenees Instituut voor Ecologie (IPE).

Dit document is automatisch vertaald met Deepl.